Inotul de fond

Inotul de fond

Inotul de fond

Înotul de fond este înotul în ape deschise (engleză: open water swimming), în ape neamenajate (râuri, lacuri, mări, oceane) și constă în parcurgerea prin înot, a diferite distanțe.

Inotul de fond
Inotul de fond

Înot de fond în apă deschisă

În trecut s-au organizat concursuri de înot cu caracter sportiv pentru traversarea unor strâmtori (Canalul Mânecii, Gibraltar sau Dardanele) sau de-a lungul coastelor oceanelor sau mărilor, pe cursul unor fluvii sau râuri. Acestea se organizează și în prezent în diferite țări ale lumii. Traversarea înot a Canalului Mânecii între Dover și Calais este cea mai cunoscută cursă și măsoară 33 km. S-au organizat traversări într-un singur sens sau în ambele sensuri.

În anul 1875, Mathew Webb reușește pentru prima dată traversarea în condiții organizate. Apoi în 1911, francezul Thomas Burgess reușește o nouă traversare.
Gertrude Ederle din S.U.A. este prima femeie care reușește în anul 1926 să traverseze Canalul Mânecii.

Din anul 1927 se înființează Channel Swimming Association, care controlează organizarea traversărilor și emite brevete speciale. În anul 1961 italianul Antonio Albertondo, realizează prima traversare dublă (în 43 ore), iar în 1977 canadianca Cynthia Nicolas a realizat un record de traversare dublă.

În România în 1912 a fost organizată prima ediție a concursului de fond pe Dunăre între Măcin și Ghecet (13 Km), iar în 1923 cursa s-a desfășurat între Brăila și Galați, devenind tradițională.

Au mai fost organizate concursuri de fond pe diferite distanțe: Constanța – Techirghiol, pe Dunăre la Călărași și Brăila, pe râul Bega la Timișoara, pe lacul Floreasca cursa anuală denumită „Traversarea lacurilor”.
În prezent au fost reluate numeroase concursuri de înot fond în ape deschise cum au fost cele pentru traversarea lacului Surduc, lacului Văliug, Bezid, Snagov.

La nivel mondial, sunt organizate curse în probele de 25 km, 10 km și 5 km competiții sub tutela Federației Internaționale de Natație (FINA), atât la masculin cât și la feminin.