Cursuri inot copii - cat de repede invata?
Cursuri inot copii - cat de repede invata?

Cat de repede poate invata un copil sa inoate?

Cât va dura să învețe să înoate?

Un înotător competent este un înotător care se deplaseaza prin apă independent, lin și eficient cu o tehnică bună. Înotul poate arăta foarte ușor atunci când privești alti înotători, dar este de fapt un sport foarte tehnic. Dacă ați urmărit orice competitie a Campionatelor Mondiale FINA probabil ca veti intelege cum trebuie sa arate un inotator care stapaneste bine procedeele de inot.

Antrenor inot personal pentru copii
Antrenor inot personal pentru copii

Cursurile de inot pentru copii reprezinta mai mult decât mișcarea brațelor și lovirea picioarelor în apă.

Cum ar fi să inveti sa cânți la un instrument muzical sau să vorbești în altă limbă; aceste lucruri necesită instrucțiuni bune, timp, răbdare și multă practică. Pentru a fi un înotător bun, trebuie învățate abilități diferite și apoi aceste abilități trebuie să fie sincronizate împreună.

Cea mai bună analogie pe care o pot folosi pentru a învăța să înotati este ca și cum ați încerca să găsiți și să puneți diferite piese de puzzle împreună, iar puzzle-ul nu este finalizat până când toate piesele potrivite nu sunt puse împreună într-un format corect.

Deci, ce este nevoie pentru a fi un bun înotător?

1) Învingerea fricii de apa
Deși nu toți copiii se tem de apă, cea mai mare provocare pentru unii novici este să treacă peste frica lor de apă. Acest lucru se poate face mult mai ușor dacă înotul începe devreme în viață și cu abordarea corectă.

Obiectivul principal al lecțiilor de înot pentru bebeluși și copii mici este de a obisnui copiii cu apa devreme și de a le induce increderea si sentimentul de siguranta in acest mediu. Cei mici câștigă multă încredere în apă prin joacă.

În majoritatea cazurilor, copiii pot începe lecții în mod independent între 3 și 4 ani ( copiii pot începe lecțiile fără sprijin parental în apă de la 3 ani). Un copil care a urmat o mulțime de cursuri de înot pentru sugari sau a fost expus în mod regulat la apă prin înotul în familie si nu va trebui în mod normal să înceapă de la zero.

Antrenor inot personal copii - bazin Carol Davila
Antrenor inot personal copii – bazin Carol Davila

Dacă un preșcolar nu are încredere în apă și nu este obișnuit cu senzația de mișcare în apă, un antrenor de inot trebuie să petreacă un timp considerabil pentru recapata increderea copilului in acest sport.

De aceea, vă recomandam să vă duceți micuții la piscine, fie participând la lecții structurate pentru bebeluși și copii mici, fie doar pentru înotul în familie.

2) Participarea la cursurile de inot
Între vârstele de 3 și 4 ani , poate începe o învățare mai structurată. Copiii sunt pregătiți să învețe elementele de bază, iar predarea lectiilor de inot poate începe fără ca părinții să le transmită instrucțiunile.

Abilitățile de bază enumerate mai jos sunt piese foarte importante ale puzzle-ului de invatare ale inotului și formează bazele esențiale pentru o tehnică bună mai târziu.

Abilitatea de a-și pune voluntar fața și capul în apă (scufundare condusă de antrenorul de inot)
Abilitatea de a respira corect; suflând aerul in apa
Plutind pe față și pe spate cu încredere și independent (fără suport pentru adulți sau dispozitive de flotație)
Lovind picioarele pe față și pe spate cu o tehnică bună
Alunecând ușor prin apă pe partea din față și din spate
Rulare în apă din spate în față și invers
Intrari în siguranță (sărituri în apă) și ieșiri din piscină fără asistență
Simplificarea : capacitatea de a pune corpul drept și picioarele împreună în apă pe măsură ce corpul lor se mișcă lin prin apă

Cu o participare consecventă la cursurile pentru bebeluși și copii mici , majoritatea copiilor pot câștiga încredere în apă și pot învăța unele dintre abilitățile de bază, dar este nerealist să vă așteptați să învețe toate cele de mai sus până la vârsta de 3 ani.

Pentru majoritatea copiilor, dacă au început cu lecții formale cel puțin ca un copil mic (2 ani), ar fi trebuit să învețe abilitățile de bază până la vârsta de 4 până la 5 ani.

3) Tehnicile de inot
După ce copilul a învățat elementele de bază, se poate începe predarea cursurilor de initiere inot adecvate, cum ar fi invatarea procedeului craul. Putem presupune că in jurul vârstei de 5 ani, copiii sunt suficient de puternici și au coordonarea necesara pentru a începe să învețe tehnicile de inot cunoscute, cum ar fi craul-ul si procedeul spate.

Învățarea necesita si o atentie destul de buna din partea copilului pentru a putea rămâne concentrat și a asculta instrucțiunile timp de cel puțin 1 minut de fiecare data cand este explicat un exercitiu.

Pentru fiecare procedeu, există un fel specific de lovire a picioarelor, mișcarea a brațelor și respirație. Deci, pentru a înota cu o tehnica adecvată, copiii trebuie să învețe toate toate cele 3 momente precum si coordonarea acestora.

Cursuri inot copii la nivel de grup
Cursuri inot copii la nivel de grup

În plus, menținerea întregului corp pe linia de plutire pe măsură ce brațele, picioarele și capul se mișcă este o altă abilitate care trebuie învățată și stăpânită.

Majoritatea copiilor care ni s-au alăturat peste varsta de 5 ani au reusit sa faca urmatoarele:

înoată toate cele patru curse competitive (craul frontal, spate, bras și fluture)
înotata 200 de metri (8 ture intr-o piscină de 25 de metri) continuu și ușor și fac cel puțin 50 de metri de spate.
calca apa cel putin 1 minut
se scufunda in siguranta

Desigur, variază de la copil la copil, dar 2 ani de lecții sunt cerința minimă dacă doriti cu adevărat ca copilul dumneavoastra să fie un înotător competent.

Dacă un copil începe să învețe să înoate mai târziu în viață, în mod normal, etapa de consolidare a încrederii în apă durează mult mai mult și acest lucru tinde să extindă întregul proces de învățare la înot. Este important să aveți așteptări realiste și să permiteți copiilor să aibă suficient timp în apă pentru a exersa abilitățile și a se juca.