Cand e bine sa inscrii copilul la cursurile de inot ?

Cand e bine sa inscrii copilul la cursurile de inot ?

Atunci cand vine vorba despre programul orelor de miscare, auzim tot felul de zvonuri despre ce tip de sport ar fi mai indicat pentru copilul nostru sau despre momentul din zi cand ar fi cel mai potrivit ca cel mic sa faca miscare.

Inotul se numara adesea printre cele mai recomandate sporturi pentru copii, putand fi practicat inca de la varsta de bebelus, pentru ca nu pune presiune pe articulatiile corpului si nu prezinta risc pentru accidentari sau cazaturi.

Cat despre momentul din zi care ar fi cel mai potrivit pentru orele in bazin, trebuie sa stiti ca fiecare perioada a zilei poate prezenta avantajele si dezavantajele sale, depinzand de bioritmul organismului, dar si de programul si stilul de viata al copilului sau al parintilor ori bunicilor, pentru ca trebuie sa existe disponibilitatea acestora de a conduce copilul la clasele de inot, mai ales daca acesta este inca mic.

Daca mergem la cursurile de inot dimineata

La inceputul zilei organismul copilului este mai disponibil pentru a executa efort intens, pentru ca sunt secretati anumiti hormoni care intretin functiile muschilor, cum ar fi testosteronul.

Insa pentru ca articulatiile nu si-au intrat inca bine in functii, iar temperatura si vascularizatia muschilor inca este in crestere, va fi necesara o incalzire riguroasa inainte de a executa efort in bazin. Iata doar cateva motive pentru care clasele de inot de performanta sau concursurile in bazin se desfasoara mai bine dimineata, insa cu o buna incalzire musculara in prealabil.

Orele de dimineata mai sunt potrivite si pentru cei care nu vor sa depuna efort intens in bazin, ci vin sa se relaxeze, sa se bucure de o ora reconfortanta sau care obisnuiesc sa se trezeasca dimineata. Bazinele dispun de materiale didactice special concepute pentru varste diferite ale copiilor, astfel incat acestia sa se bucure de o ora revigoranta in bazin, sa se distreze si sa acumuleze toate informatiile necesare pentru a deveni buni inotatori.

Desigur, daca cel mic ori parintii/bunicii au programul liber dimineata, il pot aduce pe cel mic la inot. Daca copilul va frecventa cu regularitate orele in bazin, se realizeaza o rutina corporala, organismul va sti deja sa se pregateasca pentru inot, iar aceasta situatie este favorabila de fapt pentru a merge la inot la orice ora din zi, cu conditia de a se respecta un program.

Vara reprezinta un bun prilej de a inota in prima parte a zilei, cand lumina naturala a soarelui stimuleaza functiile organismului, iar temperatura de afara este optima pentru a face drumuri cu cel mic.

Daca mergem la cursurile de inot in timpul zilei

In timpul zilei organismul se adapteaza mai usor la miscare, iar orele de bazin pot reprezenta o solutie revigoranta si reconfortanta, mai ales daca dimineata copilul realizeaza activitati care ii consuma energia, cum ar fi mersul la gradinita sau la scoala. Inotul prezinta astfel o activitate reconfortanta, apa avand numeroase efecte benefice asupra organismului, printre care si cele de combatere a oboselii si a stresului.

De asemenea in timpul zilei cei mici prezinta o buna capacitate de concentrare, dar si multa pofta de joaca. Daca insa copilul dumneavoastra obisnuieste sa doarma in cursul zilei la anumite ore, este recomandat sa le respectati si sa nu suprapuneti orele de inot cu cele de odihna ale copilului.

Nu uitati ca cel mic trebuie sa manance cu aproximativ o ora inainte de activitatile acvatice, pentru a avea energia necesara desfasurarii acestora.

Programul de inot din timpul zilei poate fi potrivit si pentru acei copii care nu sunt matinali si le place sa doarma pana tarziu.

Daca mergem la cursurile de inot seara

Performantele musculare si articulare sunt la cel mai inalt nivel la finalul zilei, cand temperatura corpului este mai mare, iar organismul a fost antrenat deja cu diverse activitati de peste zi.

De asemenea cursurile de inot realizate seara reprezinta o alternativa ideala pentru un somn excelent si pentru eliberarea de stresul acumulat peste zi. Studiile de specialitate arata ca si copiii sunt stresati, adesea manifestarile de eliberare a acumularii stresului fiind caracterizate de aparitia diverselor tipuri de crize. Activitatile sportive se numara printre cele mai eficiente atunci cand vine vorba despre un bun management al stresului la orice varsta.

Orele de inot seara nu vor fi potrivite insa pentru copiii care obisnuiesc sa mearga foarte devreme la culcare, inainte de somn fiind necesara o perioada mai lunga de calm.

Puteti incerca sa mergeti la inot cu copilul la ore diferite din zi, pentru a observa cand acesta se simte cel mai bine, prezinta cele mai bune rezultate si acumuleaza cu usurinta informatiile.

Alte informatii despre cursurile de inot pentru copii: