Recuperare fizica pe uscat

Recuperare fizica pe uscat – Kinetoterapie

Recuperare fizica

Recuperare fizica pe uscat – Kinetoterapie

Putem spune despre un om ca sufera de o „Boala” din momentul in care,capacitatea de a-si desfasura activitatile vietii zilnice scade intr-o masura mai mica sau mai mare.Actul medical,implicit procedurile de fizioterapie si kinetoterapie,au rolul de a readuce organismul uman la nivelul la care să permită efectuarea activitatilor cotidiene într-o manieră cât mai obişnuita, mai „normala”.Un element important al actului medical îl reprezintă si recuperarea medicala, ce se adreseaza tuturor categoriilor de patologie ce afecteaza organismul uman la toate cele trei nivele. Ea se aplica în scop:

 1. Terapeutic,
  Pentru combaterea deficitului existent şi de readucere a pacientului la un nivel cât mai apropiat, ideal identic, cu cel premergator bolii.

 2. Profilactic la trei nivele:

 • profilaxie primara: de prevenire a decompensarii organismului in anumite situatii previzibile, cele mai cunoscute fiind sindroamele de dezadaptare, de deconditionare (sedentarism, obezitate, scaderea capacitatii de termoreglare la rece)

 • profilaxie secundara: prevenirea aparitiei unei recidive a bolii de baza

 • profilaxie tertiara: in cazul existentei unui deficit permanent se combate agravarea acestuia si se incearca mentinerea sa la un nivel cat mai acceptabil si se previne efectul negativ al acestuia asupra altor sisteme si organe sau funcţii ale organismului.

Pentru realizarea acestor scopuri,actul medical de recuperare medicala dispune de o serie de mijloace terapeutice:

 1. hidrotermoterapie: aplicarea de cald si/sau rece cu ajutorul compreselor, afuziunilor, spalarilor, dusurilor ,bailor (simple, cu bule de diverse gaze)

 2. electroterapie:foloseste o serie de stimuli electrici apropiati sau asemanatori celor care participa la procesul complex al comenzii si transmiterii impulsurilor care au ca rezultat final mişcarea sau au caracter analgetic.

 3. masaj: clasic (uscat efectuat de catre maseur sau cu ajutorul unor dispozitive mecanice, umed) si reflexogen

 4. kinetoterapie,ce foloseşte miscarea ca si:

  • metode sau programe complexe standardizate pentru combaterea deficitului existent

  • terapie ocupationala  in vederea reeducarii gesturilor cotidiene

  • activitati de educatie fizica si sportiva de recuperare

  • programe minimale de exercitii ce se aplica la domiciliul pacientilor

 5. cura balneoclimaterica ce apelează la factorii naturali de cura (climatul, namolurile, apele minerale terapeutice pentru cura interna sau balneatie), care si numai prin scoaterea din rutina zilnica are efecte benefice.

 

Pentru programari si informatii:
Dr. Kinetoterapeut Cristina David: 0722 200 984

Related Posts