Desfasurarea unui curs de inot pentru copii

Curs de inot
Curs de inot

Desfasurarea unui curs de inot

Se afirma adesea ca studiul „cu creionul in mana” este o sursa importanta a unei invatari in profunzime, prin opozitie cu pregatirea „superficiala” generata de o citire „pe diagonala” a textului. In cazul sporturilor studiul se realizeaza mai mult prin practica, aceasta fiind sursa invatarii deprinderilor de baza pe care mai apoi se pot cladi alte insusiri mai importante specifice comportamentului motric. In acelasi timp, este evident ca odata cu incidenta din ce in ce mai mare a computerului in viata copiilor si tinerilor – opozitia exprimata mai devreme capata si alte conotatii.

Curs de inot
Curs de inot pentru copii

Etapele oricarui curs de inot se diferentiaza in functie de particularitatile individuale ale copilului si nivelul la care se afla acesta. In cazul in care particularitatile individuale nu sunt diferite in mod excesiv fata de restul copiilor se urmareste integrarea acestuia intr-o grupa valorica de nivel corespunzator. In cazul inotului aceste grupe sunt de: initiere, consolidare, perfectionare. In cazul copiilor care nu pot fi incadrati in una dintre aceste grupe exista posibilitatea de a lucra si de a invata inotul in regim personal, sau de a urma cursuri de recuperare motorie, pentru restabilirea functiei deficitare.

Copiii se acomodeaza repede cu apa, prin practicarea unor exercitii distractive. In acest fel se inlatura timiditatea si frica, dezvoltandu-se treptat curajul si increderea in fortele proprii. Exercitiile vor fi alese pe masura posibilitatilor copiilor. La inceputul lectiilor, copii vor face cunostinta cu locul de desfasurare a activitatii. pentru a capata siguranta. Indepartarea fricii de apa se realizeaza mai ales prin jocuri desfasurate sub o forma cat mai antrenanta si atractiva intr-o apa a carei adancime nu va depasii nivelul soldurilor.

Etapele cursurilor de inot au un rol bine determinat si anume – stabilirea concreta a principalelor exercitii cu ajutorul carora se ajunge la insusirea tehnicii exercitiului propus. Etapele principale prin care un sportiv trece spre drumul de perfectionare sunt:

Initiere inot | Consolidare inot | Perfectionare inot | Performanta inot