Ce mancam inainte de inot ?

Ce mancam inainte de inot
Ce mancam inainte de cursurile de inot

Ce mancam inainte de inot ?

Adaptarea organismului in sensul cresterii performantei biologice, ca rezultat al antrenamentului, se realizeaza in principal nu in cadrul efortului propriu-zis, efortul fiind doar un stimul, ci in timpul perioadei de refacere a organismului, perioada in care acesta devine mai eficient (din punct de vedere aerob sau anaerob), cu conditia ca celulele sale sa beneficieze de absolut toate componentele nutritive necesare repetarii acelui efort.

Altfel spus, sportivul care urmareste performanta trebuie sa aiba in vedere faptul ca alimentatia, adica suma alimentelor ingerate, nu este acelasi lucru cu nutritia, prin aceasta intelegand ceea ce folosesc in mod efectiv celulele sale. De aceea, este vital sa se inteleaga faptul ca alimentatia sportivului este parte vitala a procesului de antrenament, deoarece el trebuie sa aleaga acei nutrienti care concura la furnizarea unei cantitati sporite de energie, necesara atat antrenamentului propriu-zis cat si refacerii rapide, pentru a sustine eficient efortul sportiv din ziua urmatoare.

Energia organismului

Energia organismului depinde de energia fiecarei celule in parte; o celula sanatoasa, pentru a-si indeplini toate functiile si a furniza energie (in mod particular unui organism sanatos, cum e cel al sportivului care urmareste o eficientizare suplimentara), are nevoie de alimente care sa-i furnizeze absolut toti nutrientii necesari bunei functionari: apa, carbohidrati, proteine, lipide si steroli, vitamine, minerale si enzime.

Alimentatia pentru inotul de performanta

Fundamentul performantei este reprezentat de aceste “caramizi de constructie”, care trebuie sa fie de cea mai inalta calitate, mai ales ca vorbim despre miliarde de celule cu inalta specializare care asteapta zilnic aceste materii prime pentru a-si indeplini automat propria activitate. Unica responsabilitate a sportivului este aceea de a-si compune un regim alimentar inteligent, astfel incat sa nu existe carente nutritionale, deoarece efectele pe termen scurt ale acestor carente sunt foarte evidente (de exemplu scaderea nivelului de energie la sportivii cu deficit de fier sau vitamina B, sau cu deficit de acizi grasi esentiali ceea ce nu permite absorbtia vitaminelor si mineralelor la nivelul membranei celulare din cauza lipsei de permeabilitate a acesteia), iar pe termen lung, o nutritie deficitara duce la imbatranire precoce sau la instalarea bolilor degenerative.

Regulile de baza pentru o alimentatie potrivita

Înotul este o activitate fizică pe care, pentru a o desfășura în condiții de siguranță, trebuie să ții cont de numeroase reguli. Printre acestea se numără și adoptarea unei alimentații speciale înainte de a o demara. Iată ce alimente ar trebui neapărat evitate înainte de a înota, întrucât îți pot provoca probleme de sănătate ce te pot pune în pericol.

Ce mancam inainte de inot
Ce mancam inainte de inot

Carbohidratii reprezinta principala si prima sursa de energie folosita in timpul antrenamentului. Proteinele sint folosite pe post de carburant doar in cazul in care rezervele de glucide si lipide sunt insuficiente, cum se intampla in antrenamentele prelungite, de mare intensitate, cand organismul gaseste o ultima sursa de energie (proteinele). Aceasta apare cand deficitul caloric se prelungeste timp indelungat, pe o perioada de cateva luni de zile, situatie de nedorit la sportivi.
Subliniem faptul ca in procesul de catabolism, furnizarea caloriilor nu este reprezentata prin modelul “tot sau nimic”, adica organismul intotdeauna o sa foloseasca o combinatie de hidrocarbonati si lipide, si doar intensitatea efortului este cea care dicteaza care este sursa dominanta de combustibil. La intensitate mare, carbohidratii sunt sursa principala de energie. La intensitate de 50% din efortul maxim, carbohidratii si lipidele contribuie in mod aproximativ egal la producerea de energie.

Antrenamentele de inot

In timpul antrenamentului, organismul este foarte sensibil la variatiile insulinei, care are rolul de a indeparta glucidele din sange si a forma depozite de glicogen, folosit apoi in efortul intens. De aceea prima grija a sportivului este aceea de a reface aceste depozite de glicogen foarte rapid inainte de inceperea unui nou antrenament, astfel incat intrarea intr-o noua competitie (sau antrenament intens) sa fie insotita de rezerve de glicogen la cel mai inalt nivel.

In general este recomandat ca cei care practica inotul sa aiba un aport de hidrocarbonati de 6-10 grame/kg corp (9-10 g/kg corp la cei care se antreneaza mai mult de 2 ore/zi, pentru a preveni depletia rezervelor de glucide). Aceasta cantitate trebuie sa furnizeze in jur de 60% din totalul caloriilor zilnice.

Principalele surse de unde sportivul poate lua necesarul de carbohidrati :cereale, legume, fructe, lactate, paste, etc.

Cum te inscrii la inot?

Suntem la Dispoziția Ta!
Contactează-ne pentru Înscrieri și Detalii!

Suntem aici să vă facem pasul către lumea înotului cât mai ușor și mai confortabil posibil! Echipa Atack Team este gata să vă răspundă la orice întrebări și să vă sprijine în procesul de înscriere.

Bazinul Scolii nr. 190 – sector 4
 Strada Nițu Vasile Nr. 16, Berceni

0761 633 663 / 07222 01 666 

Bazin scoala 190 - Bazin inot sector 4 - Piata Sudului, Berceni
Bazin scoala 190 – sector 4, Piata Sudului, Berceni

Bazinul scolii nr. 190 se afla in apropierea statiei de metrou Piata Sudului, langa mall-ul Sun Plaza, in cartierul Berceni din sectorul 4. Bazinul se afla in curtea scolii 190 pe strada Vasile Nitu nr.16. Acesta este cel mai nou bazin de inot, inaugurat in 2021, al-2-lea din Romania care respecta standardele FINA fiind primul bazin de 25 de metri omologat in tara.

Bazin inot Scoala nr.25 sector 2
Strada Ghinea Brătăşanu nr. 7, Colentina

0761 633 663 / 0723 0000 50

Bazinul scolii Gimnaziale 25
Bazin inot Scoala 25 – sector 2

Bazinul de înot se află in apropierea statiei de metrou Obor, într-o clădire nouă, construită lângă Școala nr.25 din sectorul 2. Bazinul de înot are o adâncime variabilă între 1,20 şi 1,80 m şi o dimensiune de 25 x 12,5 m. Este prevăzut cu 5 culoare de 2,5 m lăţime şi cu blocstarturi la capătul de 1,80 m adâncime în conformitate cu normele europene.

Bazin inot Carol Davila sector 6
B-dul Eroii Sanitari nr.8, Cotroceni

07222 01 666 / 0723 0000 50

Bazinul Facultatii de Medicina Carol Davila
Bazin inot Carol Davila – sector 6

Bazinul Facultatii de Medicina Carol Davila este situat langa spitalul municipal, in zona Eroilor, cartierul Cotroceni. Adresa exacta a bazinului de inot Carol Davila: B-dul Eroilor Sanitari nr. 8 sector 6, zona Eroilor, cartierul Cotroceni. Aici se organizeaza cursuri de inot pentru copii & adulti.

    Nume si prenume*

    Adresa de email*

    Telefonul*

    La ce bazin doriti sa va inscrieti*

    Tipul abonamentului* pentru

    Alte informatii necesare ?

    Telefoane:

    Email:

    07222 01 666

    0723 0000 50

    0761 633 663

     

    atackteam@inot-sport.ro

    inot.sport@gmail.com

       Atack Team pe Youtube   Inscriere cursuri inot

     

    Daca exista nelamuriri sau doriti mai multe informatii accesati pagina celor mai frecvente intrebari. Aici gasiti raspunsuri cu privire la cursurile de inot sau bazinele de inot in care ne desfasuram activitatea.

    Fii la curent cu ultimele noutati!
    Aboneaza-te la newsletter: