Procedeul fluture descris pe scurt:
Inotul fluture are în componență două mișcări. Una este o mișcare mare, cu genunchii îndoiți și apoi împingând în timp ce corpul sare și înaintează. Apoi, în timpul planării, întreg corpul impulsionează picioarele să mai facă o mișcare mai mică.
Important:
– Poziţia capului – este întotdeauna cu privirea în faţă, cu mişcare alternativă de ridicare şi coborâre sub apă.
– Braţele – au o mişcare ciclică, simetrică. Avansarea braţelor nu se face la suprafaţă sau sub apă, înotătorul ridică braţele deasupra apei şi le avansează deodată.
– Picioarele – în legătură cu procedeul fluture s-a format mişcarea picioarelor, denumită delfin.
Esenţa bătăii delfin este mişcarea ondulatorie simultană a membrelor în plan vertical.
– Respiraţia – inspiraţia se efectuează în etapa pasivă, iar expiraţia în etapa activă a mişcării braţelor, la fiecare a 4-a bătaie.
Toate cele patru procedee de inot detaliate pot fi gasite pe pagina procedeelor de inot.
Istoria procedeului Fluture:
In concursurile oficiale de inot este cel mai nou procedeu. A fost inotat pentru prima data de un american, in anul 1935, cu miscarea de picioare bras. Nu a fost omologat la acel moment, considerandu-se un procedeu greu. procedeul fluture
Abia in anul 1953 acest procedeu a fost omologat, forma finala avand un ciclu de brate fluture la 2-3 batai de picioare delfin.
Miscarea bratelor la procedeul Fluture:
La fel ca si la craul, miscarea de brate fluture are 2 faze: acvatica si aeriana.
Faza acvatica: procedeul fluture – intrarea bratelor in apa
tractiunea
impingerea
Intrarea bratelor in apa are loc in fata corpului, cu bratele intinse pe langa urechi si in dreptul umerilor. Palmele sunt putin indreptate spre exterior, muchia lor patrunzand cu degetul mare in jos. La intrarea bratelor in apa capul este deja scufundat in apa. Bratele pleaca spre inafara iar traiectoria este circulara. Odata ce bratele au ajuns in dreptul umerilor se termina miscarea in jos a primei parti.
Tractiunea: in aceasta faza bratele deseneaza dublu litera “S”, adica fata in fata. Dupa intrarea bratelor in apa, acestea se flexeaza usor iar palma urmata de antebrat pleaca in exterior, inspre inafara. Odata ce palmele si coatele au ajuns in linia umerilor, bratele isi schimba traiectoria spre interior. Pe durata tractiunii se efectueaza si expiratia.
Impingerea: la finalul tractiunii bratele s-au apropiat, iar in faza de impingere acestea pornesc din dreptul umerilor, unde sunt apropiate, catre coapse, unde sunt departate. Finalul acestei faze este data de momentul in care degetul mare al palmei atinge piciorul in zona coapsei. Pe durata fazei de impingere, corpul si capul inotatorului ies din apa, iar in momentul in care gura se afla deasupra apei are loc inspiratia.