Invata sa inoti (sfaturi)

Invata sa inoti !

Sfaturile de mai jos vin de la un antrenor de inot. In general sfaturile difera de la un antrenor la altul dar in final exercitiile sunt aceleasi chiar daca difera ordinea. Puteti tine cont de ele pentru a capata incredere in primele ore de inot si pentru a sti cam ce urmeaza sa invatati la lectiile de inot.

Cursuri de inot, bazin de inot
Invata sa inoti

1. Învinge teama de înec
Aici instructorul o să te ajute foarte mult să-ţi dea încredere încât să nu-ţi fie teamă să intri cu capul sub apă, să nu-ţi fie teamă să rişti. O înghiţitură de apă n-o să te omoare, iar în primele 3 cursuri vei învăţa asta puţin câte puţin, cu instructorul lângă tine.

2. Ai încredere în instructorul tău
Un instructor bun nu-ţi dă sfaturi de pe margine. Un instructor bun e în apă lângă tine atat timp cat tu esti incepator si iti este frica el va fi mereu pregătit să te asiste. E bine ca antrenorul sa fie langa tine din doua motive: În primul rând ca să te simţi în singuranţă, în al doilea rand ca să-ţi exemplifice mişcări  pentru ca tu să te lămureşti si sa poti executa corect.

3. Relaxează-te
Dacă stai încordat, mereu pregatit să te apuci de marginea bazinului sau de separatoarele de culoare, flotabilitatea ta va fi scăzută. Musculatura trebuie să fie relaxată. Asta va veni de la sine odată ce vei prinde încredere şi vei realiza că nu ţi se poate întâmpla nimic rău.

4. Progresează
În primele zile vei folosi metode ajutătoare. Plute, bastoane, centuri pentru adulti. După câteva zile renunţă la ele fără să trebuiască să ţi le smulgă instructorul. Omul este o fiinţă care este făcută să înoate. Nu există nu pot. Progresează în fiecare zi. Un metru în plus, o bătaie de picior în plus, încă o respiraţie şi tot aşa.

Cursurile de înot se vor desfăşura cam aşa în primele zile:

În ziua 1 vei învăţa să sufli aer pe gură atunci când capul este în apă. Vei învăţa să ţii bărbia în piept, să dai din picioare corect.

În ziua 2 vei aprofunda şi vei face lungimi de bazin cu pluta în care tot ce va trebui să faci este să expiri sub apă şi să dai din picioare. Vei învăţa să stai pe spate în apă, cu fundul sus, relaxat, cu capul mult pe spate.

În ziua 3 vei învăţa cum trebuie să mişti mâna atunci când înoţi craul, dar şi atunci când înoţi spate. Vei învăţa să expiri aerul pe lângă umăr, nu cu capul sus. Dacă te descurci bine, ţi se va arăta şi baza procedeului bras, adică mişcarea din picioare ca o broască.

Mai departe totul diferă de la un instructor la altul, dar important e ca tu să ştii că se poate. După prima săptămână vei stăpâni toate noţiunile de bază şi toată panica va dispărea.